14. Drieling (swifter)
Een drieling komt bij enkele schapenrassen regelmatig voor. Dat kan wel eens moeilijkheden geven omdat een ooi maar twee spenen heeft. Maar een drieling kan ook bij de geboorte problemen veroorzaken.
Swifter
Een swifter is een kruising tussen een vlaming en een texelaar. Dat is geen Belgenmop maar de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek. Die kruising is bedacht door de instelling die toen nog Landbouwhogeschool Wageningen heette (nu Wageningen Universiteit) en ze is zo gewild om haar vruchtbaarheid: drielingen komen vaak voor en dat vergroot de opbrengst voor de schapenhouder. Want het gaat in de schapenhouderij al lang niet meer om de wol maar om het vlees.
swifter ooi met twee lammeren
Verlossing
Het is maart. In een apart hokje staat de ooi waarvoor werd gebeld: een oudere swifter. Een emmer water en een handdoek worden al gehaald. Ik stroop m’n mouwen hoog op, spoel de achterkant van de ooi goed schoon en was m’n handen. Dan wrijf ik glijmiddel op m’n arm. In de schede zitten drie pootjes en een kop: welke twee pootjes horen bij de kop? Dat is vlug gevonden en vervolgens wordt het lam vlot geboren. En nummer twee, de eigenaar van het derde pootje, komt daar snel achteraan. Ik steek m’n hand nog eens in de baarmoeder maar voel daar geen lammeren meer. Vlug handen wassen, mouwen omlaag en m’n jas weer aan. Want het is koud en de pieper is gegaan voor een volgende verlossing. Het is lammertijd.
De volgende morgen belt de eigenaar van de swifter dat hij in het hok nog een derde lam heeft gevonden. Dood. Dat wordt me niet in dank afgenomen. Maar ik had toch nog nagevoeld? Hoe dan ook: het nare feit ligt er, in de vorm van een dood lam.
Pak stro
Bij oudere ooien die al meerdere keren hebben gelamd kun je een lam ‘over het hoofd voelen’. Je weet pas zeker dat de baarmoeder leeg is als je de bodem ervan hebt bereikt. Daarvoor moet de buik van het schaap omhoog worden geduwd terwijl je diep in de baarmoeder voelt. Dat is niet eenvoudig in je eentje uit te voeren. Sindsdien heb ik daarom bij elke schapenverlossing de ooi dwars over een pak stro (of hooi) heen gezet. Met de buik op het stro. De buik wordt dan vanzelf omhooggeduwd. Ik heb nooit meer een lam laten zitten.
lees verder
© Leo Rogier Verberne
ISBN/EAN: 978-90-818362-4-1
www.verberneboek.nl
andere e-boeken van Rogier Verberne
Vergelijking van Ligfiets en Racefiets
Q-koorts, de Australische tekenbeetkoorts
Juvenile, Adult-onset and Monogenic diabetes
The cure for juvenile diabetes
|